Finala Ligii Europa: Chelsea v Arsenal

0
1261
Finala Ligii Europa: Chelsea v Arsenal

Finala Ligii Europa Chelsea v ArsenalRegizorii de la Londra, Chelsea și Arsenal, se întâlnesc miercuri într-o finală a Ligii Europei, la 2.500 mile de casă.

Există speculații că, câștigând sau pierzând pe stadionul olimpic de la Baku, ar putea fi ultimul joc al șefului Blues Maurizio Sarri.

El a refuzat să discute rapoartele care îl legau de partea italiană Juventusîn ajunul finalului, spunând: “Am un contract cu Chelsea timp de doi ani.

“Deci, în primul rând voi vorbi cu Chelsea, dar nu este momentul”.

 • Frustratatul Sarri fuge de la antrenament
 • Emery & Sarri se îndreaptă spre cap
 • Previziunile lui Lawro: finala Ligii Europa
 • Cum să urmezi Chelsea v Arsenal și Tottenham v Liverpool

Sarri a avut o primă campanie turbulentă la Stamford Bridge, întrebând adesea despre mentalitatea echipei sale și despre căderea lui Kepa Arrizabalaga în timpul finalei Cupei Carabao.

Dar, după cum sa reflectat în ultimele 11 luni, el și-a sugerat sentimentele pentru jucătorii săi care joacă un rol în cazul în care are de gând să ia decizii cu privire la viitorul său.

“Pentru mine, la începutul sezonului a fost într-adevăr foarte greu să-mi înțeleg jucătorii, să înțeleg mentalitatea”, a explicat Sarri.

“Dar după o lună foarte dificilă din ianuarie, în februarie, au început să se schimbe, cred. Sau probabil că am schimbat – nu știu.

“În acest moment, îi iubesc pentru că am 20, 22 de oameni minunați și jucători minunați. Deci, acum sunt cu adevărat foarte fericit cu ei.

“Desigur, trebuie să mă gândesc la viitor și trebuie să mă gândesc că iubesc fotbalul englez și că-mi place Premier League”.

“Prima țintă a lui Arsenal este un trofeu – nu locația Ligii Campionilor”

Finala Ligii Europa Chelsea v Arsenal

Sarri, de 60 de ani, nu a câștigat niciodată o onoare majoră în calitate de manager, în timp ce omologul său Arsenal, Unai Emery, a câștigat această competiție de trei ori cu Sevilla între 2014 și 2016.

Actualul său club a avut mai puțin succes pe continent.

În timp ce Chelsea a câștigat Europa League în 2013, la un an după triumful lor în Liga Campionilor, Arsenal nu a obținut un titlu european, deoarece a câștigat în 1994 Cupa Cupelor Europene învingătoare.

Emery insistă să se termine că așteptarea de 25 de ani este primul său obiectiv în Azerbaijan, în ciuda faptului că jocul este și ultima șansă a lui Liga Campionilor, după o lipsă de doi ani, cu o calificare care ar putea crește semnificativ fondurile de transfer de vară.

“Există două obiective aici, dar cea mai importantă țintă pentru noi este să câștigăm un titlu”, a declarat marți spaniolul.

“A doua țintă este de a ne ajuta să realizăm Liga Campionilor”.

Emery nu simte că jocul înseamnă mai puțin pentru Chelsea, deoarece Blues-ul se află deja în Liga Campionilor după ce a terminat pe locul trei în tabela Premier League.

“Fiecare titlu este foarte important pentru noi, și pentru Chelsea prea”, a adăugat Emery. “Vrem sa ne bucuram de acest moment, atat pentru fanii nostri cat si pentru noi insine. Chelsea va avea aceeasi idee”.

Fundașul Blues David Luiz a fost de acord când sa confruntat mass-media mai târziu marți, adăugând: “Această competiție nu are legătură cu Liga Campionilor.

“Este vorba despre un trofeu mare – toată lumea vrea să câștige această competiție atunci când începe în ea și vrem să repetăm ​​în 2013, cu o victorie”.

Finala Ligii Europa Chelsea v Arsenal

Kante se va confrunta cu un test de fitness întârziat

Există o ultimă lucrare de lucru pe tot parcursul Baku, înainte de finală, lucrătorii planindu-și flori în parcuri de ventilație și picturau drumuri în afara aeroportului cu o zi înainte de meci.

Chelsea lăsă, de asemenea, târziu înainte de a decide dacă mijlocașul Franței N’Golo Kante este suficient de potrivit pentru a se confrunta cu Gunners, după ce a suferit o leziune la genunchi sâmbătă.

“Nu este o vătămare atât de gravă, dar problema este momentul”, a spus Sarri. “În prezent este 50-50. Vom încerca să-l recuperăm, dar nu știm”.

Ruben Loftus-Cheek și Callum Hudson-Odoi sunt deja eliminați, iar absența lui Kante îl va lăsa pe Jorginho, Mateo Kovacic și Ross Barkley ca doar trei mijlocași ai lui Chelsea.

“Suntem în dificultate cu mijlocul terenului”, a adăugat Sarri. “În prezent, avem doar trei medaliști pentru trei poziții.

“Pentru noi N’Golo este foarte, foarte important. El este singurul mijlocaș defensiv pe care îl avem, așa că încercăm să îl recuperăm și vom încerca miercuri dimineața.”

Cech trebuie să aștepte să afle rămas bun

Finala Ligii Europa Chelsea v Arsenal

Arsenal are cu siguranță mijlocașul armean Henrikh Mkhitaryan, care a decis să nu joace din motive de securitate din cauza disputei dintre țara sa și Azerbaidjan.

Mijlocașul rănit Aaron Ramsey și-a jucat deja ultimul meci pentru club înainte de mutarea de vară la Juventus, dar Emery trebuie să decidă dacă portarul veteran Petr Cech va porni împotriva lui fosta fată în meciul său final înainte de pensionare.

“Vreau să le spun jucătorilor primul XI, și vreau să le spun miercuri”, a explicat Emery.

“Vorbesc foarte mult despre Petr, dar mai presus de toate el este un om grozav și un profesionist mare. Comportamentul său în anul lui cu noi a fost uimitor.

“Vreau să fac ceva important cu el în ultimul său meci. Aceasta a fost conversația mea cu el – i-am spus” Vreau să fac ceva important cu tine în ultimul moment din carieră, jucând sau nu jucând “.

 • Henrikh Mkhitaryan Europa League situația finală “inacceptabil” spun Arsenal

Emery a spus că Cech, 37 de ani, va deveni directorul sportiv al lui Chelsea în timpul verii nu îi va influența decizia.

“El poate să înceapă sau să nu înceapă, trebuie să decid, dar el merită încredere deoarece cariera sa ne spune că este un domn”, a spus el.

“Într-adevăr, cum nu putem să credem în el?”

Poate Chelsea să ruineze parada lui Arsenal?

Finala Ligii Europa Chelsea v Arsenal

Construcția până la finală a fost umbrită de problemele cu care fanii ambelor părți au ajuns în Baku.

Ar putea exista cât mai puțini 5.000 de fani Chelsea și Arsenal în stadionul de 70.000 de locuri, restul mulțimii fiind format din localnici, neutri, sponsori și demnitari ai Uefa.

– Nu este în mâinile mele, spuse Emery.

“Ei au aranjat să joace aici și trebuie să respect această decizie. Desigur, aș prefera dacă o mulțime de suporteri pentru noi și Chelsea pot veni aici, dar este dificil pentru ei.”

Sarri a adăugat: “Sunt foarte dezamăgit. Facem acest lucru pentru acest tip de meci, așa că sperăm să ne vedem aici fani.

“Nu știu ce să spun altceva decât vom încerca să câștigăm, pentru noi și pentru ei”.

Spre deosebire de Chelsea, Arsenal a lansat deja planurile de a organiza o paradă de trofee – joi, la Islington – dacă sunt echipa care triumfa.

Chelsea, căpitanul Cesar Azpilicueta, a declarat: “Trebuie să plănuiască acest lucru, dar sperăm că o putem distruge. Treaba noastră este să jucăm jocul și să câștigăm trofeul.

“Nu am planificat o paradă, dar asta nu înseamnă că nu suntem înfometați și hotărâți să câștigăm trofeul.

“Vom da totul. Este ultimul joc al unui sezon lung.

“Când ai un trofeu pe care să-l joci în mijloc, poți obține energie de pretutindeni și sperăm că toți vom putea să ne punem mâna pe ea”.

Statistici meciuri

Finala Ligii Europa Chelsea v Arsenal

Cap la cap

 • Arsenal împotriva lui Chelsea va fi a doua finală a Cupei UEFA / Ligii Europa în istorie, după ce Tottenham a obținut o victorie la Wolves în finala Cupei UEFA în 1972.
 • Aceasta este cea de-a 198-a întâlnire în toate competițiile dintre Arsenal și Chelsea, dar numai cea de-a treia în competiția europeană – s-au întâlnit în finala din sezonul 2003-2004, cu Blues progresând cu 3-2 pe agregat.
 • Arsenal vs Chelsea va fi primul meci care va juca în finala Cupei FA, finala Cupei Ligii și o finală europeană majoră.
 • Aceasta va fi cea de-a șasea finală europeană a lui Arsenal și Chelsea – doar Man Utd (7) și Liverpool (14 – inclusiv 2019 Champions League) au ajuns mai mult printre cluburile englezești.
 • Această finală va fi a treia oară când două echipe din aceeași țară s-au confruntat în finala Ligii Europa, după Porto v Braga în 2011 și Atletico Madrid v Athletic Club în 2012.
 • Atât Arsenal, cât și Chelsea au câștigat 11 meciuri din Europa League în acest sezon – doar trei echipe au câștigat vreodată mai multe jocuri europene importante într-un singur sezon (cu excepția calificărilor); Real Madrid în 2001-02 (12), Porto în 2010-11 (12) și Atletico Madrid în 2011-12 (13).
 • Azerbaijan va fi a 24-a țară diferită care va găzdui o finală europeană majoră, iar pentru al treilea an consecutiv o țară va găzdui o finală majoră pentru prima dată – Țara Galilor pentru finala Ligii Campionilor 2016-17 și Ucraina pentru finala Ligii Campionilor 2017-18.

Arsenal

 • Arsenal a pierdut patru din cele cinci finale europene majore, cu singura lor victorie venind în Cupa Cupei Campionilor din 1994 împotriva Parmei; au pierdut fiecare din ultimele trei, pierzând în Cupa Cupei Campionilor din 1995, Cupa UEFA 2000 și Finala Ligii Campionilor din 2006.
 • În toate competițiile europene, Arsenal sa confruntat cu oponenți din 27 de țări diferite și echipe bătute din 26 dintre aceste țări, cu singura excepție fiind împotriva cluburilor engleze.
 • Managerul Arsenal, Unai Emery, a câștigat Europa League mai des decât orice alt manager, câștigându-l de trei ori în 2014, 2015 și 2016 cu Sevilla.
 • Unai Emery ar putea deveni doar al patrulea manager care a câștigat UEFA / Europa League cu două echipe diferite, după Giovanni Trapattoni (Juventus și Inter Milano), Jose Mourinho (Porto & Man Utd) și Rafael Benitez (Valencia & Chelsea).
 • Dacă Arsenal va câștiga acest meci, doar Giovanni Trapattoni (5) va fi câștigat mai multe finale europene decât Unai Emery (4), în timp ce doar alți trei manageri ar fi câștigat până la patru cu un record de 100% în fiecare finală – Nereo Rocco, Bob Paisley și Jose Mourinho.
 • Ultimele opt goluri ale Ligii Europei de la Arsenal au fost marcate fie de Pierre-Emerick Aubameyang (4), fie de Alexandre Lacazette (4).

Chelsea

 • Chelsea au câștigat patru din cele cinci finale europene majore (2x Cupa Cupelor / 1x Liga Campionilor / 1x Europa League). Printre echipele englezești, numai Man Utd (5) și Liverpool (8) au câștigat mai multe finale europene importante.
 • Atacantul lui Chelsea, Olivier Giroud, a marcat 10 goluri din Europa League în acest sezon, cel mai mult de un jucător Blues într-un sezon european unic (cu excepția calificărilor) și cel mai mult de un jucător francez în competiția europeană majoră într-un sezon – Nestor Combin în 1963 -64 Cupa Cupei Cupelor și Just Fontaine în Cupa europeană 1958-59 au marcat de asemenea 10.
 • Cheri Maurizio Sarri este primul italian care se descurcă într-o finală a Cupei UEFA / Europa League de la Alberto Malesani în 1999, care a câștigat trofeul cu Parma în acel an.
 • Cei doi italieni anteriori, care au condus un club englez într-o finală europeană majoră, au reușit să obțină victoria lui Chelsea – Gianluca Vialli în finala Cupei câștigătorilor Cupelor 1998 și Roberto Di Matteo în finala Ligii Campionilor 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here